Największy w internecie wybór kaw, herbat i yerba mate

Herbata i kawa  są znane na całym świecie.  Uwielbia się je nie tylko za walory smakowe,   ale również  za szereg   innych właściwości.   Zwykle preferujemy swoje ulubione rodzaje tych napojów i nie wyobrażamy sobie  dnia bez filiżanki któregoś z nich.
Herbatę znano  w Chinach już około 2700 roku p.n.e.  Legenda głosi,  że chiński cesarz Shen Nong  pił ją  po raz pierwszy, gdy do jego filiżanki z gorącą wodą  wpadły przypadkiem  przyniesione przez wiatr liście krzewu herbacianego.  Po uzyskaniu ogromnej popularności w Chinach, uprawa herbaty rozprzestrzeniła się na cały kontynent azjatycki.
Plantacje herbaty  są zakładane na wysokości   1000 m n.p.m. w miejscach, gdzie klimat jest gorący i wilgotny.  Jedna roślina może plonować  nawet 20 lat.  Poza  ewidentnymi  walorami smakowymi,  herbata  zawiera składniki, które  które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Napar z liści herbaty  poprawia zdolności pamięciowe,  ma właściwości oczyszczające, pozytywnie wpływa na układ trawienny i  poprawia wzrok. Herbata jest przede wszystkim bogatym źródłem garbników. Garbniki (zwane taninami) to substancje należące  do grupy polifenoli. Posiadają Mają  one zdolność do trwałego wiązania się z białkami i  dobrze rozpuszczają się w wodzie. Mają właściwości ściągające, działają  korzystnie na układ  trawienny chroniąc  śluzówkę jelit. Oddziałują także na układ nerwowy  zmniejszając świąd i pieczenie.  Dają efekty w walce ze szkodliwymi mikrobami jak np. Helicobacer phylori, odpowiedzialnymi za choroby wrzodowe żołądka, a także wirusami.

Zawartość garbników w herbacie  jest uzależniona od jej rodzaju.  Najbardziej znanym i powszechnie lubianym rodzajem herbaty jest herbata czarna. Uzyskuje się ją poprzez kilkugodzinną fermentację  i suszenie.Podczas  fermentacji listki puszczają sok, co powoduje utlenianie. Część garbników zmienia się wtedy w związki aromatyczne. Wielu  zwolenników zdobyła  także herbata zielona, a to za sprawą  jej właściwości wspomagających przemianę materii. Jej  lekko cierpki i orzeźwiający smak uzyskuje się  poddając listki jedynie suszeniu. Nie  stosuje się fermentacji, jest zatem mniej aromatyczna niż herbata czarna, ale bardzo bogata w garbniki. Herbatę białą otrzymuje się z pączków i listków zbieranych ręcznie  wczesną wiosną. Poddaje się je jedynie procesowi suszenia.  Napar z białej herbaty ma silne działanie oczyszczające, dzięki wysokiej zawartości polifenoli. Poza tym jest wysoko  ceniona za wyjątkowe walory smakowe. Herbatę czerwoną uzyskuje się poddając liście długiej fermentacji.


Aby napar z herbaty zawierał wszystkie dobroczynne związki  należy ją parzyć  przynajmniej przez 2 minuty. Sposób parzenia jest niezwykle istotny,  ponieważ pozwala uzyskać napój  o  różnorodnych właściwościach. Jeśli będziemy  zaparzać herbatę krócej niż 3 minuty, uzyskamy działanie pobudzające, jeśli dłużej niż 5 minut – napój uzyska właściwości uspokajające.
Kawa cieszy się na świecie taką samą  popularnością jak herbata.  Bogata w kofeinę wykazuje  działanie pobudzające, poprawia sprawność psychiczną i dodaje energii.   Kawa pochodzi z Etiopii, a do Europy trafiła w XVI wieku. Początkowo  dostępna była tylko w aptekach, gdyż uważana była  za lek na wiele schorzeń. W Polsce pojawiła się w 1683 roku. Kawowiec jest wiecznie zielonym krzewem, rosnącym   głównie w Afryce. Kawę otrzymuje się z palonych i mielonych ziaren kawowca.  Kawa wzbudza wiele kontrowersji,  ponieważ nie da się jej zaliczyć do zdrowej żywności.   Wciąż prowadzone są badania naukowe, mające określić jej właściwości.  Dotychczas  wykazano, że składniki w niej zawarte mogą zapobiegać  chorobom nowotworowym. Należy pamiętać, że częste jej spożywanie wypłukuje z organizmu magnez, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania.  Do pozytywnych właściwości kawy niewątpliwie należy  chwilowa poprawa pamięci krótkotrwałej oraz podniesienie IQ. Poprawia koncentrację, dotlenia organizm,  pozytywnie wpływa na trawienie i krążenie. Przyspiesza  metabolizm, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór wątroby i jelita, na cukrzycę typu 2, chorobę Parkinsona. Ma  działanie antyoksydacyjne. Negatywne skutki picia kawy wiążą się z kofeiną.  Zbyt duża ilość kawy powoduje nerwowość  i utrudnia zasypianie. Zaleca się picie do 500 mg kawy dziennie. To równowartość mniej więcej 3 filiżanek. Taka dawka  nie jest szkodliwa dla organizmu.
Wspaniałą alternatywą dla kawy i herbaty  może być yerba mate. Napój ten  przyrządzany jest  z listków i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to wiecznie zielone drzewo, które w stanie dzikim  rośnie na niewielkim obszarze na terenie Argentyny, Paragwaju, Brazylii i Urugwaju.  Tam się je uprawia i eksportuje na cały świat. Należy pamiętać,  że yerba mate nie jest herbatą. Pozyskuje się ją z zupełnie innej rośliny!
Proces przygotowania naparu jest  całkiem  inny niż napojów znanych nam na co dzień.  Do naczynia  wsypuje się 3/4 objętości suszu. Pije się ją przez rurkę zakończoną sitkiem  zwaną bombilla.  Jedna porcja może być zaparzana  nawet 7 razy. Yerba mate  charakteryzuje się bardzo gorzkim smakiem, a zwłaszcza porcja zaparzana  pierwszy raz. Do jej  dość specyficznego smaku trzeba się przyzwyczaić. Warto  jednak wysilić kubki smakowe, gdyż jest prawdziwą pigułką zdrowia.  Poza właściwościami pobudzającymi, doskonale  oczyszcza organizm, reguluje  ciśnienie, zmniejsza objawy zmęczenia,  przyspiesza  przemianę materii,  wygładza  skórę oraz zwiększa odporność.  Zawiera mnóstwo dobroczynnych związków  chemicznych, witamin,  mikro-  i makroelementów. Rzadko zdarza się,   aby wszystkie te składniki były obecne w jednej porcji pożywienia. Yerba mate jest doskonałym źródłem ich wszystkich.
Nie ważne czy jest się smakoszem kawy, herbaty czy yerba mate,  niezwykle trudno jest  zdobyć  produkty oryginalne, aromatyczne o  wysokiej jakości. Jednym z niewielu miejsc, gdzie są dostępne,  jest sklep internetowy skworcu.com.pl. Można tam zakupić nie tylko kawy i herbaty najwyższej jakości, ale również bakalie i przyprawy. Sklep internetowy  w swojej ofercie posiada również  różnorodne mieszanki przypraw, miody, syropy oraz pojemniki do ich właściwego przechowywania. Wszystkie oferowane produkty spełniają bardzo wysokie standardy i na pewno spełnią oczekiwania  najbardziej wymagających  miłośników.

Chcesz wiedzieć więcej: www.skworcu.com.pl